Ostrov české krajiny na okraji Prahy

13. 3. 2017

Přinést dětem na školní zahradu kousek původní české krajiny se rozhodli učitelé v mateřské škole v pražských Třeboradicích. Plány, jak zahradu co nejlépe přizpůsobit rozšířenému využití, rozvíjejí ve spolupráci s dětmi a místní komunitou již několik měsíců. Začátkem března je spolu s architektkou Veronikou Hořákovou a krajinářem Martinem Černým představili ve formě studie rodičům.

Zastaralé herní plochy, nevhodné materiály, nedostatek prvků využitelných pro ekologickou výchovu a málo rozmanitý prostor se školka rozhodla proměnit v místo, kde budou mít děti možnost intenzivnějšího kontaktu s přírodním prostředím, o které mohou samy pečovat. Školka je navíc díky své poloze uprostřed návsi přirozeným srdcem místní komunity. I to chce návrh nové úpravy zahrady zohlednit.

Část prostoru by se měla proměnit ve venkovskou zahrádku, určenou k péči o bylinky a zeleninu. Dosadba několika ovocných stromů dětem přiblíží sad. Zjednodušenou představu lesa mají vytvořit padlé kmeny a klády umístěné mezi stávají vzrostlé stromy v zahradě. Dílčí modelace terénu by měla dát vzniknout prostoru pro klouzání a bobování, navíc doplněná vyhlídkovou plošinou. V teplých měsících by se děti měly mít možnost osvěžit u mlhoviště. Projekt pamatuje i na historii místa a na rozsáhlejší pískové ploše chce dětem nabídnout prostor pro vykopávky v podobě torza základů zaniklé usedlosti Slaviborův dvůr. Část zahrady by měla připomínat obilné pole a louku. Pro společné setkávání komunity má být upravena plocha stávajícího ohniště s venkovní pecí na chleba. Počítá se s tím, že by zahrada mohla být v odpoledních hodinách otevřena pro rodiče.

Finanční prostředky na obnovu zahrady se školka snaží získávat i drobnými benefičními akcemi, například prodejem vlastního kalendáře či pexesa. Aktivní pomoc přislíbila i řada rodičů, kteří se účastní komunitních akcí pořádaných školkou. Koncem března například pomohou s jarním úklidem zahrady.

Z nadačního příspěvku může školka získat na obnovu své zahrady až 800 tisíc korun.

fotogalerie